UNA laat Hoek tussen de buien door ontglippen

Aan de eerste helft hield UNA tegen Hoek nog de illusie over dat het karwei tegen de Zeeuwen wel te klaren viel. Immers, vlak voor de pauze had de Zeelster ploeg de 1-0 gescoord en hoewel de bezoekers zo nu en dan toch wel heel gevaarlijk hadden uitgebroken, leek dat gevaar toch redelijk beteugeld te zijn. Die gedachtegang bleek uiteindelijk toch te optimistisch, want het werd uiteindelijk een (terechte) 1-2 nederlaag aan de Sportlaan.

Door Thieu Vlemmix
Opnieuw stond er voor UNA dus het fenomeen van ‘zaterdagvoetbal’ op het programma. Eerst nu op de vierde mei, en volgende week op de elfde. De traditionele UNA aanhang zal er waarschijnlijk nooit aan wennen.

Het ging tegen het Zeeuwse Hoek in feite om ‘des keizers baard’. Zoals voor UNA al gold, stond er voor de Zeeuwen namelijk  eveneens weinig meer op het spel dan de eer. Daarna zijn er nog drie wedstrijden te gaan, waarvan de laatste tegen Stedoco. Te hopen valt dat die dan nog in de strijd om plek 1 zijn gewikkeld, dan is die wedstrijd tenminste nog interessant!

Een week rust in het competitieprogramma had de UNA selectie goed gedaan: doelman Petar Stoskovic stond weer in doel en ook Louisben Jagt was beschikbaar.  Tot veler verrassing had coach Harrie Gommans wat Jagt betreft, de positie gekozen naast Yoeri Sijbers in het centrum. Jesse Wielinga stond nu linksachter; hij was voor de rust de grote gangmaker bij UNA. Tom Scheepers was nu rechtsachter, Jelle Born geschorst (rood bij AWC) en Juul Respen weer beschikbaar. Samen met Brian Boogers en controleur Bassou Boulghlagh vormde hij het middenveld. Aan de buitenkanten voorin: Max van den Akker en Lorenzo Koenders.

Heel overtuigend begon het allemaal niet bij UNA, want Hoek kreeg al gauw een grote kans. Steve Schalkwijk, de man die UNA later in de wedstrijd in feite de das om zou doen, stelde dat proces nog even uit en schoot in de 13e minuut net naast. UNA beef aanvallend heel lang ongevaarlijk en alleen Jesse Wielinga zorgde van achter uit voor de nodige aanvalsimpulsen en dreiging. Zoals in de 28e minuut, toen hij respectievelijk Respen en van den Akker bediende, maar dat leidde tot niks. Bijna was het vervolgens aan de andere kant wel raak, toen Jahrdell Constansa uitbrak, maar Petar Stoskovic nog op zijn weg vond. In de 39e minuut legde Brian Boogers namens de geelzwarten de bal mooi voor, maar Max van den Akker kopte hoog over. Het bleek uitstel van executie.

Want in de 43e minuut verliet Louisben Jagt zijn verdedigende positie, stak snel links het hele veld over en doorkliefde met een strakke voorzet de defensie van de bezoekers: de bal was vervolgens een makkelijke prooi voor Sten Senders, die rustig de 1-0 binnentikte.

Bij aanvang van de tweede helft werd Lorenzo Koenders vervangen door Jeroen Schoonhoven (foto bovenstaand) , die zich van meet af aan liet gelden, onder andere door Max van den Akker te bedienen,  die vervolgens met een prima schot doelman Lars Knipping tot een fraaie redding dwong. Daarna werden de rollen snel omgedraaid. De bezoekers werden nu met de minuut gevaarlijker en dat had ook gevolgen voor de stand. Steve Schalkwijk ontpopte zich steeds meer tot een levensgevaarlijk speerpunt. En toen arbiter Luc Tissing een wel heel zware beslissing nam met het geven van een penalty, nam hij dat presentje voor zijn rekening, door deze onberispelijk binnen te schieten: 1-1.

In de navolgende periode raakte UNA steeds meer de grip op het gebeuren  kwijt. En wederom was Schalkwijk de executeur aan het einde van een gevaarlijke aanval door zijn 1-2. Toen Petar Stoskovic zich even later vergreep, werd de bal opnieuw op de stip gelegd. Maar Petar liet dit keer niet met zich sollen, koos de goeie hoek en redde knap. UNA stelde met o.a. Yoeri Sijbers als extra spits vervolgens nog alles in het werk toch op zijn minst nog een gelijkspel uit het vuur te slepen en wel voordat een nieuwe regenbui boven Zeelst zou losbarsten,. En bijna was dat nog gelukt ook, toen Jeroen van Schoonhoven in de 85e minuut Max van den Akker goed bediende, maar diens afronding miste doel.